niedziela, 23 października 2022

Cieciorka z curry po hindusku

Kolejny przepis z Archeologii Żywej - numer 1 / 2022.

- cieciorki 1 szklanka
- soli szczypta (opcja gotowania)
- masła klarowanego czubata łyżka
- ziaren gorczycy łyżeczka
- wiórów kokosowych czubata łyżka
- curry płaska łyżka
- chili sztuk 1 (wersja pierwotna zakładała pieprz)
- skórki z limonki wedle uznania, ale mało (wersja pierwotna zakładała liście curry)

Jeśli cieciorka surowa, namoczyć 12 godzin przed gotowaniem, potem gotować ze szczyptą soli do zmięknięcia. Jeśli gotowa w zalewie ze sklepu, to pół doby uratowane.

Rozpuścić na patelni masło, podsmażać gorczycę - duży ogień przez minutę. Dodać odcedzoną cieciorkę, kokos, curry, posiekaną papryczkę z nasionami i skórę limonki. Mieszać do dobrego połączenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mumia - 25 lat

Było pewne wyzwanie, ten film ma ogromny dystans do siebie. Tym razem ciekawostki o samej mumii. Wszyscy znają historię, jakie prace były ni...