Kolejny przepis z Archeologii Żywej - numer 1 / 2022.
- cieciorki 1 szklanka
- soli szczypta (opcja gotowania)
- masła klarowanego czubata łyżka
- ziaren gorczycy łyżeczka
- wiórów kokosowych czubata łyżka
- curry płaska łyżka
- chili sztuk 1 (wersja pierwotna zakładała pieprz)
- skórki z limonki wedle uznania, ale mało (wersja pierwotna zakładała liście curry)
Jeśli cieciorka surowa, namoczyć 12 godzin przed gotowaniem, potem gotować ze szczyptą soli do zmięknięcia. Jeśli gotowa w zalewie ze sklepu, to pół doby uratowane.
Rozpuścić na patelni masło, podsmażać gorczycę - duży ogień przez minutę. Dodać odcedzoną cieciorkę, kokos, curry, posiekaną papryczkę z nasionami i skórę limonki. Mieszać do dobrego połączenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz