08 kwietnia 2023

Ciasteczka ANZAC

Kangury w sumie też skaczą i mają długie uszy... Przepis z książki Dzieci gotują: kuchnie świata Agnieszki Górskiej.

- mąki szklanka
- płatków owsianych szklanka
- wiórków kokosowych szklanka
- brązowego cukru szklanki pół
- miodu łyżki 4
- sody oczyszczonej łyżka płaska
- gorącej wody szklanki jedna czwarta
- masła kostki jedna czwarta

Rozpuścić masło i miód w rondelku na małym ogniu. Zostawić do ostygnięcia.

Wymieszać razem cukier, mąkę, wiórki kokosowe i płatki owsiane.

Rozpuścić sodę w wodzie.

Połączyć wszystkie składniki i mieszać do osiągnięcia masy o gęstości umożliwiającej lepienie jej w rękach. Wykładać na blachę (pokrytą papierem) porcje wielkości orzecha włoskiego (w skorupie), można łyżką, ale jeśli chce się "eleganciejsze", lepiej uformować ręcznie..

Wstawić blachę do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piec do delikatnego zbrązowienia. Po wyłączeniu piekarnika będą miękkie, stwardnieją po ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Opętanie (1981)

Dziś już takich nie robią W Holandii chodzi jako The Night the Screaming Stops , co moim zdaniem pasuje lepiej - ten daje radę, ale nie ma w...