Kangury w sumie też skaczą i mają długie uszy... Przepis z książki Dzieci gotują: kuchnie świata Agnieszki Górskiej.
- płatków owsianych szklanka
- wiórków kokosowych szklanka
- brązowego cukru szklanki pół
- miodu łyżki 4
- sody oczyszczonej łyżka płaska
- gorącej wody szklanki jedna czwarta
- masła kostki jedna czwarta
Rozpuścić masło i miód w rondelku na małym ogniu. Zostawić do ostygnięcia.
Wymieszać razem cukier, mąkę, wiórki kokosowe i płatki owsiane.
Rozpuścić sodę w wodzie.
Połączyć wszystkie składniki i mieszać do osiągnięcia masy o gęstości umożliwiającej lepienie jej w rękach. Wykładać na blachę (pokrytą papierem) porcje wielkości orzecha włoskiego (w skorupie), można łyżką, ale jeśli chce się "eleganciejsze", lepiej uformować ręcznie..
Wstawić blachę do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piec do delikatnego zbrązowienia. Po wyłączeniu piekarnika będą miękkie, stwardnieją po ostygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz